AIRE centar, Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj su, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, dana 26.02.2024. godine, u Kantonalnom sudu u Sarajevu održali promociju priručnika za pravosuđe "Postupanje u slučajevima femicida".

 

Predstavljanju analize prisustvovalo je preko 35 sudija i sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH, Kantonalnog suda u Sarajevu, Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, te Općinskog suda u Sarajevu. Sudije su razgovarale o unapređenju pravosudnog odgovor na ove zločine, kako bi kazne za počinitelje bile dobro odmjerene i odvraćajuće, kako bi pravda za žrtve bila zadovoljavajuća, te kako bi se u konačnici odvratilo od ovakvih zločina u budućnosti.

 

Sudija Zlatko M. Knežević govorio je o rodnoj ravnopravnosti kroz prizmu rada Evropskog suda za ljudska prava, dok je dr. Kosana Beker, programska direktorka FemPlatz, govorila o međunarodnim standardima te glavnim nalazima regionalnog istraživanja o femicidu na Zapadnom Balkanu. Lejla Konjić-Dragović, sutkinja Suda BiH i članica mreže edukatora AIRE centra, pružila je uvid u izazove u praksi, uključujući kvalifikaciju dijela, otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

 

 

Priručnik za pravosuđe "Postupanje u slučajevima femicida" sadrži korisne smjernice za adekvatnu kvalifikaciju krivičnog djela, te preporuke najboljih sudskih praksi za odmjeravanje otežavajućih i olakšavajućih okolnosti.

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2023. godinu

Prijava

Go to top