Radionicom „Etički standardi nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, Republici Srbiji i Crnoj Gori“ i svečanim otvorenjem prije Radionice, dana 25.2.2019., počela je implementacija regionalnog projekta Projekta „Jačanje pravosudne saradnje i kapaciteta institucija za edukaciju pravosuđa u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini“, čiji je nosilac Centar, a finansijer Vlada Kraljevine Holandije u okviru MATRA projekta.

 

 

Partneri u Projektu su Centri za edukaciju iz BiH,  Pravosudna akademija Republike Srbije i Centar za obuku sudstva i državnog tužilaštva iz Crne Gore.

U svečanom dijelu, polaznicima i medijima su se obratili: NJ.E. Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije, Arben Murtezić I Tomislav Čavić, direktori Centara za edukaciju sudija I (javnih) tužilaca u BiH,  Marija Milaković, načelnica Odeljenja za posebnu obuku, Pravosudna akademija Republike Srbije te  Marina Pejović, načelnica Odjeljenja za inicijalnu obuku u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore.


Govornici su zajednički istakli značaj projekta, do kojeg je dovela zajednička pravna tradicija, veoma slični izazovi pred pravosuđem i opredjeljenje ka evropskim integracijama.

Na samoj Radionici, tokom dva dana, izlagači su bili vodeći eksperti u oblasti etike: Ljiljana Lalović, sudija Suda BiH, Mirza Hadžiomerović, zamjenik Glavnog disciplinskog tužioca, Hasnija Simonović, sudija Vrhovnog suda Crne Gore i Ivana Pavlović, sudija Privrednog apelacionog suda iz Beograda.

Zadovoljstvo učesnika i izlagača, naglašeno je zajedničkim zaključkom da je Radionica bila izuzetno uspješna te da je neophodna razmjena iskustava, dobrih praksi i izazova u zemljama regije.

U budućnosti su u okviru Projekta planirane još i radionice o organizovanom kriminalu i terorizmu i zahtijevanju i izvršenju stranih sudskih odluka, koje će biti realizovane u druge dvije zemlje učesnice.

 

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2020. godinu

Prijava

Go to top