Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Misijom OSCE-a u Srbiji i Misijom OSCE-a u Sjevernoj Makedoniji, organizovala je regionalni okrugli sto o izazovima u primjeni antidiskriminacijskog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Na okruglom stolu predstavnici pravosuđa i pravni stručnjaci (predstavnici civilnog društva, institucija ombudsmena, te institucija koje se bave obukom pravosudnih kadrova) razgovarali su izazovima i pristupu prebacivanja tereta dokazivanja. Učesnici su zaključili da je efikasna regionalna saradnja i koordinacija između relevantnih aktera i razmjena najboljih praksi ključna u borbi protiv diskriminacije. Savjetovanje je održano 10. 06. 2021., putem aplikacije “Zoom”. 

Uvodno izlaganje je imao gosp. Miloš Bogičević, šef Sekcije za ljudska prava u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, koji je govorio na temu “Glavni izazovi u primjeni antidiskriminacijskog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji”. Nakon njega je gosp. Mirjana Lazarova Trajkovska, sutkinja Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije, ranije sudija Evropskog suda za ljudska prava, govorila na temu “Prebacivanje tereta dokazivanja: regionalni pregled, glavni izazovi i pristupi”. Učesnici su nakon uvodnih riječi podijeljeni u četiri odvojene grupe u kojoj su diskutovali o ključnim pitanjima u primjeni tereta dokazivanja u antidiskriminacijskim parnicama. Savjetovanje je okončano plenarnom sesijom, odnosno razmjenom mišljenja o glavnim izazovima I najboljim praksama u vezi s pravilom o prebacivanju terete dokazivanja u slučajevima diskriminacije.

Ispred Bosne I Hercegovine sudjelovali su, pored predstavnika OSCE Misije u BiH, još i: Dženana Hadžiomerović, advokatica iz Sarajeva, sudije Goran Nezirović (Vrhovni sud F BIH), Mihaela Jovanović (Kantonalni sud Tuzla), Muhamed Cimirotić (Kantonalni sud Bihać), Adnan Baručija (Kantonalni sud Zenica); Emir Prcanović (direktor Udruženja “Vaša prava”), Ehlimana Međić (VSTV BiH) i Davor Trlin (JU CEST F BiH) . Planirano je da se ista ekspertska grupa, u organizaciji OSCE-a , u bliskoj budućnosti sastaje sa kolegama iz istih branši iz regiona, kako bi se producirali određeni zaključci I razmijenila iskustva u primjeni Antidiskriminacionog zakonodavstva.

 

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2022. godinu

Prijava

Go to top