U Beču, u konferencijskom centru UN-a je 20. 10. 2017. održan je završni sastanak u okviru projekta koji se odnosio na istragu i procesuiranje stranih terorističkih boraca u Jugoistočnoj Evropi, a koji je implementirao UNODC. Sastanak je okupio predstavnike institucija koje se bave edukacijom nosilaca pravosudnih funkcija iz Jugoistočne Evrope. Predstavnici Bosne i Hercegovine su bili: gosp. Slađana Marić (CEST RS) i gosp. Davor Trlin (CEST F BIH).

Između ostalog, na sastanku je prezentiran priručnik o stranim terorističkim borcima (koji možete preuzeti klikom na sliku priručnika ispod), na kojem su radili i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine: gosp. Prof. dr. Almir Maljević, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu); gosp. Dalibor Vrećo, tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka; gosp. Šejla Drpljanin, tužiteljica Javnog tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Heregovine i gosp. Dr. Davor Trlin, viši stručni saradnik u CEST F BiH.

 

U poslijepodnevnoj sesiji su se iskristalisala tri prioritetna zadatka:

1. Prevesti priručnik na odgovarajuće domaće jezike;

2. Kreirati odgovarajuće case law baze, ili producirati neki drugi metod obavještavanja svake jurisdikcije o slučajevima povezanih sa terorizmom u Jugoistočnoj Evropi.

3. Implementirati obuku kreiranu na osnovu priručnika u  godišnje programe  obuka institucija koje se bave edukacijom sudija/tužilaca u Jugoistočnoj Evropi.

 

Ostale slike sa launch eventa možete preuzeti OVDJE.

 

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2020. godinu

Prijava

Go to top